The Ayatollahs and Democracy in Contemporary Iraq
Titel
The Ayatollahs and Democracy in Contemporary Iraq
Auteur
Prijs
€ 22,95
ISBN
9789053568897
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
28
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Discipline
Aziëstudies

Juan Cole

The Ayatollahs and Democracy in Contemporary Iraq

Het Iraakse sjiisme ondergaat momenteel diepgaande veranderingen waarbij onder meer de relatie tussen de religieuze en de democratische principes worden geherformuleerd. Groot Ayatollah Ali Sistani hangt de opvatting aan dat het opperste gezag in een moderne staat niet bij de clerus behoort te liggen, een principe dat werd geformuleerd gedurende de Iraanse constitutionele revolutie van 1905-1911. Sistani streefde ernaar om dit principe na de val van Saddam Hussein in ere te houden en verder te ontwikkelen. Op belangrijke punten kwam hij hierdoor in conflict met de regering-Bush die geen directe democratie voorstond. Het parlementaire politieke proces heeft ook de geestelijken van de Dawa-partij, de Sadr-Beweging en de ‘Supreme Council for Islamic Revolution in Iraq’ weten te beïnvloeden, bewegingen die eerder enkel autoritair in oriëntatie waren. In deze ISIM Paper staat de vraag centraal of het Iraakse sjiisme momenteel zijn periode van verlichting ondergaat.
Vanaf 1 november 2022 verhuizen wij ons Britse distributiecentrum. Voor boeken die besteld worden vanuit regio's buiten Nederland, België en Noord-Amerika is onze webshop tijdelijk niet beschikbaar. Neem om vanuit deze regio's een bestelling te plaatsen contact op met amsterdam.csd@wiley.com of bel naar +44 (0)1243 843291 (open 8.00-17:15 uur).
+
Bestellingen uit Noord-Amerika External Link
Auteur

Juan Cole

Juan R.I. Cole is hoogleraar Moderne Geschiedenis van het Midden-Oosten en Zuid-Azië aan de Universiteit van Michigan. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan over moderne islamitische bewegingen in Egypte, de Perzische Golf en Zuid-Azië.Momenteel staan het Iraakse en Iraanse sjiisme en de ‘jihad’ of ‘heilige oorlog’ van radicale moslims centraal in zijn onderzoek. Hij heeft veelvuldig interviews gegeven over de ‘War on Terrorism’ na de aanslagen in New York in 2001, alsook over de oorlog in Irak.