The Architectonic of Philosophy
Titel
The Architectonic of Philosophy
Subtitel
Plato, Aristotle, Leibniz
Prijs
€ 67,95 excl. BTW
ISBN
9789056294168
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
348
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Categorie
Filosofie
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Preface - 6 Contents - 9 List of Figures - 12 Introduction: The Architectonic - 14 Ch.1: The Architectonic as Arché - 30 Ch.2: The Architectonic as Continuum - 82 Ch.3: The Architectonic as Labyrinth - 152 Ch.4: The Architectonic as Reticulum - 278 Bibliography - 293 Index - 335

Leslie Kavanaugh

The Architectonic of Philosophy

Plato, Aristotle, Leibniz

In The Architectonic of Philosophy onderwerpt Leslie Kavanaugh drie “architectonics” aan een nadere beschouwing, namelijk de chora van Plato, het continuüm van Aristoteles, en het labyrint van Leibniz.
Terwijl in de geschiedenis van de filosofie metafysica gedefinieerd wordt door de vraag “Wat is het Zijn?” vraagt dit werk “Waar is het Zijn?”. Het begrip “architectonic” is van Kant geleend, maar met een andere bedoeling. Filosofie, niet alleen als een metafysica van transcendentie, maar alle filosofie die de voorwaarden stelt voor de mogelijkheid van ontologie, is fundamenteel een “architectonic”. Het gevolg van deze constructieve onderneming is dat elk project – zij het Grieks, modernistisch, of zelfs hedendaags – een tijdelijke constructie is en zal blijven, die nooit af zal komen, onderhevig blijft aan verval en wellicht zelfs geërodeerd wordt door toekomstige toevoegingen en interpretaties. De methode om deze structuren expliciet te maken heet “onto-topologie”.
Auteur

Leslie Kavanaugh

Leslie Kavanaugh is filosoof en architect. Ze promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is nu als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Kavanaugh publiceert regelmatig over onderwerpen die betrekking hebben op filosofie en de fenomenologie van de ruimte.