Wees positief!
Titel
Wees positief!
Subtitel
Voorbij de retoriek van empowerment in het sociale domein
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789463721493
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
256
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2.2 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00

Recensies en Artikelen

Burgers in hun kracht zetten… Dat klinkt prachtig, maar dit scherpzinnige boek laat zien hoe het dikwijls anders uitpakt. De auteur werpt vervolgens de vraag op die kritische professionals zal aanspreken: kan het anders?

Willem Trommel, hoogleraar beleids- en bestuurswetenschappen aan de VU

Richard de Brabander

Wees positief!

Voorbij de retoriek van empowerment in het sociale domein

In politieke discussies en beleid op het gebied van sociaal werk, zorg en welzijn vliegt de term empowerment je al snel om de oren. Empowerment staat dan voor het versterken van de kracht van het individu, dat zich positief leert inzetten in de maatschappij. In dit boek volgt Richard de Brabander de ontwikkeling van het begrip empowerment: hoe het zijn wortels vindt in de strijd tegen onrecht en onderdrukking, maar vandaag de dag lijkt omgeslagen in het tegendeel daarvan. Empowerment wordt veelal gebruikt om mensen zich te laten aanpassen aan de heersende normen, terwijl het juist zou moeten aanzetten tot verzet, kritiek en nieuwe manieren van leven.
Auteur

Richard de Brabander

Richard de Brabander (1964) is filosoof en als lector verbonden aan de opleiding Social Work van Hogeschool Inholland. Eerder schreef hij Van gedachten wisselen. Filosofie en ethiek voor zorg en welzijn (2008, Uitgeverij Coutinho) en Wie wil er nou niet zelfredzaam zijn? De mythe van zelfredzaamheid (2014, Garant). Hij was mederedacteur van Sociaal Weerwerk. Maatschappelijke betrokkenheid in zorg en welzijn (2021, Van Gennep).