Ketens van fossiele grondstoffen
Titel
Ketens van fossiele grondstoffen
Subtitel
Procestechnologie en de transitie naar duurzaamheid
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789463724784
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
360
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2.3 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 29,99

Recensies en Artikelen

‘Dit unieke boek leert hoe onze gereedschapskist vol mogelijke oplossingen voor de huidige klimaatcrisis wortelt in het verleden.’
–Ernst Homburg, emeritus-hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en techniek, Universiteit van Maastricht

Ton van Helvoort

Ketens van fossiele grondstoffen

Procestechnologie en de transitie naar duurzaamheid

De afgelopen eeuw is gebruik van fossiele grondstoffen gestimuleerd door technologische en vooral chemische innovaties. Dit heeft ons enorme welvaart gebracht, maar veroorzaakt ook een dramatische opwarming van de aarde. Het politieke besluit om de co2-uitstoot per 2050 op nul te brengen, roept vragen op over het behoud van onze levensstandaard. Ton van Helvoort analyseert hoe we in het recente verleden aan fossiele grondstoffen geketend zijn geraakt. Hoe de wereld er over een kwart eeuw uit zal zien, is niet te voorspellen. Het is wel mogelijk te schetsen wat de inhoud van onze tech-gereedschapskist is om op net-zero uit te komen. Juist nu is intensieve samenwerking tussen universiteiten, bedrijfslaboratoria, wetenschappers en technici nodig. Daarom besteedt de auteur speciale aandacht aan proeffabrieken (pilot plants) waar de transitie naar duurzaamheid gestalte moet krijgen. Inzicht in het technologisch verleden zal volgens Ton van Helvoort economische stilstand als gevolg van net-zero kunnen voorkomen.
Auteur

Ton van Helvoort

Ton van Helvoort studeerde biochemie aan de Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de Universiteit van Maastricht. Als wetenschapshistoricus specialiseerde hij zich in (bio)chemie, virologie, kanker en de chemische industrie.