Raphael's Poetics
Titel
Raphael's Poetics
Subtitel
Art and Poetry in High Renaissance Rome
Prijs
€ 54,95 excl. BTW
ISBN
9789089643421
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
520
Taal
Engels
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm

Recensies en Artikelen

"A masterful accomplishment. Raphael’s Poetics could not have been written except by someone steeped in the Classics, in the world of Renaissance humanism and of Western aesthetics in general. The book deepened my appreciation of matters with which I was familiar and aroused it when the subject was new. I have nothing but praise.' - Michael C. J. Putnam, Brown University

David Rijser

Raphael's Poetics

Art and Poetry in High Renaissance Rome

De relatie tussen woord en beeld, de twee hoofddragers van onze culturele traditie, vormt het speerpunt van Raphael’s Poetics, dat zich concentreert op het werk van de schilder Raphael uit Urbino (1483-1520) en de literatuur die in zijn kringen werd gelezen en geproduceerd. Waar de Neolatijnse poëzie uit de bestudeerde periode nu vrijwel onbekend en onbemind is, beheerst de beeldende kunst van Leonardo, Raphael en Titiaan nog altijd het cultureel discours ten aanzien van de Renaissance.

Raphael’s Poetics tracht door de balans tussen poëzie en schilderkunst te herstellen, te laten zien hoe vertekend het beeld is dat zo is ontstaan. Anderzijds breekt het boek een lans voor interdisciplinariteit en een geëngageerde kunstbeschouwing, waarbij de rol van de beschouwer weer actiever wordt dan sinds het ontstaan van de artistieke autonomie vanaf de latere 18e eeuw gebruikelijk is geweest.

Dit boek raakt aan meerdere vakdisciplines, zoals kunstgeschiedenis, (Neo)Latijnse diachrone én synchrone letterkunde en cultuurgeschiedenis.

Luister naar David Rijser in over Raphael’s Poetics in VPRO's De avonden (1:15:40 tot 1:32:10) - 13 april, interview door Maarten Westerveen.
Auteur

David Rijser

David Rijser is bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde in 2016 Een telkens nieuwe Oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde en schrijft ook in de media over de klassieken.