Toegang tot de collectieve sector
Titel
Toegang tot de collectieve sector
Prijs
€ 55,00
ISBN
9789463726573
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
450
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 49,99

Jan Donders, Flip de Kam

Toegang tot de collectieve sector

Ondernemingen in de marktsector van de economie moeten hun kosten goedmaken uit de opbrengst van de verkochte productie. Heel anders is de situatie van organisaties uit de collectieve sector. Zij beschikken over een budget voor hun uitgaven, voor het overgrote deel gefinancierd uit de opbrengst van belastingen en sociale premies. In een democratie beslissen gekozen volksvertegenwoordigers over omvang, bestemming en financiering van het budget voor organisaties uit de collectieve sector.

Dit boek gaat over veel meer dan alleen de uitgaven, ontvangsten en schuldpolitiek van de overheid. Ook via regels oefent de overheid grote invloed uit op de gang van zaken in de economie. Voor een goed begrip van het functioneren van de overheid is het nuttig te weten hoe besluiten over de financiën en regelgeving tot stand komen. Regels – maar ook belastingen, sociale uitkeringen en andere overheidsuitgaven – hebben grote gevolgen voor het gedrag van burgers en de beslissingen van ondernemers. De analyse van die gedragsreacties krijgt in Toegang tot de collectieve sector veel aandacht, want zij bepalen mede de welvaartseffecten van het overheidsbeleid.
Auteurs

Jan Donders

Jan Donders werkte na een periode op een universiteit bij de Sociaal Economische Raad, het Centraal Planbureau en twee ministeries (Economische Zaken en Financiën).

Flip de Kam

Flip de Kam is emeritus hoogleraar Economie van de Publieke Sector, Rijksuniversiteit Groningen en schrijft regelmatig bijdragen voor onder andere Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad.

Gerelateerde boeken