Het geluid van geweld
Titel
Het geluid van geweld
Subtitel
Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789463726788
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
314
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 2.1 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 14,99

Recensies en Artikelen

'Gisteren uitgelezen. Knap hoe ze die complexe periode analyseren en inzichtelijker maken door verschillende regio’s te vergelijken en bronnen uit verschillende landen te gebruiken. Een groot project dat niet makkelijk zal zijn geweest om te voltooien. Waardevolle studie!'
– Arthur Pormes, via LinkedIn

Esther Captain, Onno Sinke

Het geluid van geweld

Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946

Begin 2022 was het al dan niet schrappen van het woord ‘bersiap’ in een expositie van het Rijksmuseum aanleiding tot Kamervragen, het starten van juridische procedures tegen het museum en een ongemeen fel publiek debat over een woord dat tot dan toe alleen bekend was binnen de Indische gemeenschap. Dit boek levert achtergronden en verdieping bij deze discussie.

De strijdkreet ‘bersiap!’ klonk in talloze steden en dorpen in Indonesië tijdens de eerste maanden na het uitroepen van de onafhankelijkheid. De oproep om paraat te staan voor de vrijheidsstrijd van de jonge natie markeert de start van de Indonesische revolutie en luidde een periode van extreem geweld in.

Het geluid van geweld schetst de dynamiek van het extreme geweld waarin Indonesische strijdgroepen de wapens opnamen tegen Indo-Europeanen, Molukkers, Nederlanders en Chinezen, maar ook Japanse burgers en ontwapende Japanse en Brits-(Indische) militairen. Bovendien plaatst dit boek deze angstaanjagende periode nadrukkelijk in het bredere kader van niet alleen onderling Indonesisch geweld, maar ook van geweld door Japanse, Britse en Nederlandse zijde tegen Indonesische non-combattanten. Niet alleen Java en Sumatra, maar ook de eilanden daarbuiten komen in dit boek aan de orde, evenals het lastige vraagstuk van het vaststellen van slachtofferaantallen en de herontdekking’ van de bersiap-periode in de jaren tachtig.

Deze publicatie verschijnt dit najaar ook in het Engels (Resonance of Violence), isbn 9789463720892
Auteurs

Esther Captain

Esther Captain is historicus en als senior onderzoeker werkzaam bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).

Onno Sinke

Onno Sinke is historicus en was tijdens het onderzoek gedetacheerd bij het KITLV. Hij werkt als senior beleidsonderzoeker/adviseur bij het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.