Diplomatie en geweld
Titel
Diplomatie en geweld
Subtitel
De internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789463720588
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.4 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Inleiding
1 ‘No lasting improvement without political agreement’. Britse en Amerikaanse visies op het Nederlands-Indonesische conflict
Jeroen Kemperman

2 Een vierkantsverhouding in Zuidoost-Azië. Frankrijk, Nederland, Vietnam en Indonesië tijdens de Indonesische Revolutie
Tom van den Berge

3 ‘Under the counter’. Brits-Amerikaanse materieelvoorziening voor de Nederlandse krijgsmacht in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog
Emma Keizer

4 ‘Charges and countercharges’. Internationale bemiddelaars en waarnemers over de militaire aspecten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog
Jeroen Kemperman

Noten
Dankwoord
Bronnen
Register

Diplomatie en geweld

De internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

‘De Nederlanders in het openbaar de les te lezen, maakt ze waarschijnlijk nog koppiger in plaats van minder koppig. En ze zijn al koppig genoeg’, schreef een Britse diplomaat in juli 1947.

Hoe keken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de periode 1945-1949 aan tegen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog? Toonden zij begrip voor het Nederlandse politieke en militaire beleid of eerder voor het Indonesische standpunt, en op welke manieren probeerden zij de partijen te beïnvloeden? Waar haalden de Nederlanders hun militaire materieel voor het voeren van de oorlog in Indonesië vandaan?

In Diplomatie en geweld laten de auteurs zien hoe andere landen en de kort daarvoor opgerichte Verenigde Naties betrokken waren bij het Nederlands-Indonesische conflict en het verloop en de uitkomst daarvan mede hebben bepaald. Hierbij richten zij zich niet alleen op de politieke en diplomatieke aspecten van de strijd, maar ook op buitenlandse visies op het gebruik van geweld door de Nederlandse krijgsmacht.

Bekijk de trailer voor de hele reeks via YouTube.
Auteurs

Jeroen Kemperman

Jeroen Kemperman is onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef eerder over het Nederlandse studentenverzet tijdens de Duitse bezetting, de Japanse kampen in Indonesië, en de val van de enclave Srebrenica.

Emma Keizer

Emma Keizer behaalde een masterdiploma in internationale betrekkingen in historisch perspectief, werkte bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en NIOD, en is nu beleidsmedewerker bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2020 was zij secretaris van de Commissie Nationaal Kader Koloniale Collecties van de Raad voor Cultuur.

Tom van Berge

Tom van den Berge is de auteur van ‘Karel Frederik Holle: Theeplanter in Indië, 1829- 1896’ en van ‘H.J. van Mook 1894-1965: Een vrij en gelukkig Indonesië’. Zijn dissertatie ‘Van kennis tot kunst: Soendanese poëzie in de koloniale tijd’ kwam in 2021 uit in een Indonesische vertaling onder de titel ‘Puisi Sunda Zaman Belanda’.