Talen van geweld
Titel
Talen van geweld
Subtitel
Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789463726887
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
448
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm

Remco Raben, Peter Romijn

Talen van geweld

Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

Hoewel al langer bekend is dat de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog veel gewelddadiger was dan algemeen door het Nederlandse publiek werd aangenomen, domineerde lange tijd de neiging om de omvang en de aard van dit geweld te relativeren, te negeren of te rechtvaardigen.

Talen van geweld onderzoekt hoe politici en bestuurders in Nederland en Indonesië zijn omgegaan met het grootschalig geweld, en stelt pijnlijke vragen. Hoe werden het oorlogsgeweld en de talrijke uitwassen in de jaren 1945-1949 besproken, verzwegen, doorgegeven, gemanipuleerd en politiek gebruikt? Wat wisten de Nederlandse, koloniale en Indonesische politici en bestuurders over de aard van het optreden van de eigen en vijandelijke troepen? Hoe kwam het dat onderzoek naar specifieke schandalen vastliep of dat de uitkomsten ervan voor het publiek verborgen bleven? Wat deden verantwoordelijke personen met hun kennis en hoe beïnvloedde de communicatie het publieke draagvlak voor de oorlogvoering?

Remco Raben en Peter Romijn betogen dat de manier waarop lang naar de oorlog in Indonesië is gekeken mede zijn oorsprong heeft in de taal en de manipulatie van informatie tijdens de oorlog.

Deze publicatie verschijnt ook in het Engels (Tales of Violence).
Auteurs

Remco Raben

Remco Raben doceert Aziatische, mondiale en koloniale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Peter Romijn

Peter Romijn is historicus, hoofd afdeling Onderzoek van het NIOD en deeltijdhoogleraar in de geschiedenis van de 20e eeuw aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde boeken

lup=printpartner=