Talen van geweld
Title
Talen van geweld
Subtitle
Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
Price
€ 34,99
ISBN
9789463726887
Format
Paperback
Number of pages
448
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 cm

Remco Raben, Peter Romijn

Talen van geweld

Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Hoewel al langer bekend is dat de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog veel gewelddadiger was dan algemeen door het Nederlandse publiek werd aangenomen, domineerde lange tijd de neiging om de omvang en de aard van dit geweld te relativeren, te negeren of te rechtvaardigen.

Talen van geweld onderzoekt hoe politici en bestuurders in Nederland en Indonesië zijn omgegaan met het grootschalig geweld, en stelt pijnlijke vragen. Hoe werden het oorlogsgeweld en de talrijke uitwassen in de jaren 1945-1949 besproken, verzwegen, doorgegeven, gemanipuleerd en politiek gebruikt? Wat wisten de Nederlandse, koloniale en Indonesische politici en bestuurders over de aard van het optreden van de eigen en vijandelijke troepen? Hoe kwam het dat onderzoek naar specifieke schandalen vastliep of dat de uitkomsten ervan voor het publiek verborgen bleven? Wat deden verantwoordelijke personen met hun kennis en hoe beïnvloedde de communicatie het publieke draagvlak voor de oorlogvoering?

Remco Raben en Peter Romijn betogen dat de manier waarop lang naar de oorlog in Indonesië is gekeken mede zijn oorsprong heeft in de taal en de manipulatie van informatie tijdens de oorlog.

Deze publicatie verschijnt ook in het Engels (Tales of Violence).
Authors

Remco Raben

Remco Raben teaches global, (post)colonial and Asian history at Utrecht University and is a Professor at the University of Amsterdam, where he holds an endowed chair in colonial and postcolonial literature and cultural history.

Peter Romijn

Peter Romijn is a historian, Head of Research at NIOD, and part-time Professor of Twentieth-Century History at the University of Amsterdam.

Related titles

lup=printpartner=