Over de grens
Titel
Over de grens
Subtitel
Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789463726382
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
592
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 4.9 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00

Over de grens

Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

English edition: Beyond the Pale

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, verklaarde Indonesië zich onafhankelijk. Nederland erkende dit niet en trachtte met geweld zelf de regie te voeren over het onvermijdelijke proces van dekolonisatie. Dit leidde tot vier jaren van moeizame onderhandelingen en bittere oorlogvoering. In 2005 verklaarde de Nederlandse regering dat Nederland die oorlog niet had moeten voeren. Over het geweld dat de Nederlandse militairen tijdens deze oorlog hadden toegepast, staat echter nog altijd het regeringsstandpunt uit 1969 overeind: er waren wel ‘excessen’, maar de krijgsmacht had zich in de regel ‘correct’ gedragen.

Naarmate de aanwijzingen van extreem Nederlands geweld zich opstapelden, bleek dit officiële standpunt steeds moeilijker vol te houden. De Nederlandse regering besloot daarom in 2016 tot financiering van een groot onderzoeksprogramma. De belangrijkste conclusies daarvan zijn in dit boek te vinden. De auteurs maken aannemelijk dat de Nederlandse krijgsmacht op structurele basis extreem geweld toepaste en dat dit toen en ook lang daarna op allerlei manieren werd toegedekt. Dit alles past slecht bij een rooskleurig nationaal zelfbeeld – zoals eigenlijk de hele koloniale geschiedenis met dat zelfbeeld schuurt.

Bekijk de trailer voor de hele reeks via YouTube.
Auteurs

NIOD Inst. v. Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

De auteurs Eveline Buchheim, Martijn Eickhoff, Jeroen Kemperman, Remco Raben, Peter Romijn en Stephanie Welvaart waren gedurende het onderzoek allen verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Kon. Inst. v. Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)

De auteurs Gert Oostindie, Esther Captain, Roel Frakking, Meindert van der Kaaij, Bart Luttikhuis, Onno Sinke en Fridus Steijlen waren gedurende het onderzoek allen verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). De Indonesische historicus Hilmar Farid schreef de epiloog.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

De auteurs Azarja Harmanny, Rémy Limpach en Esther Zwinkels waren gedurende het onderzoek allen verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en de Nederlandse Defensie Academie. Thijs Brocades Zaalberg is verbonden aan de Universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie.

Gerelateerde boeken