Diplomatie en geweld
Title
Diplomatie en geweld
Subtitle
De internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
Price
€ 24,99
ISBN
9789463720588
Format
Paperback
Number of pages
208
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 x 1.4 cm
Also available as
eBook PDF - € 0,00

Diplomatie en geweld

De internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
‘De Nederlanders in het openbaar de les te lezen, maakt ze waarschijnlijk nog koppiger in plaats van minder koppig. En ze zijn al koppig genoeg’, schreef een Britse diplomaat in juli 1947.

Hoe keken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de periode 1945-1949 aan tegen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog? Toonden zij begrip voor het Nederlandse politieke en militaire beleid of eerder voor het Indonesische standpunt, en op welke manieren probeerden zij de partijen te beïnvloeden? Waar haalden de Nederlanders hun militaire materieel voor het voeren van de oorlog in Indonesië vandaan?

In Diplomatie en geweld laten de auteurs zien hoe andere landen en de kort daarvoor opgerichte Verenigde Naties betrokken waren bij het Nederlands-Indonesische conflict en het verloop en de uitkomst daarvan mede hebben bepaald. Hierbij richten zij zich niet alleen op de politieke en diplomatieke aspecten van de strijd, maar ook op buitenlandse visies op het gebruik van geweld door de Nederlandse krijgsmacht.

Bekijk de trailer voor de hele reeks via YouTube.
Authors

Jeroen Kemperman

Jeroen Kemperman is onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef eerder over het Nederlandse studentenverzet tijdens de Duitse bezetting, de Japanse kampen in Indonesië, en de val van de enclave Srebrenica.

Emma Keizer

Emma Keizer behaalde een masterdiploma in internationale betrekkingen in historisch perspectief, werkte bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en NIOD, en is nu beleidsmedewerker bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2020 was zij secretaris van de Commissie Nationaal Kader Koloniale Collecties van de Raad voor Cultuur.

Tom van Berge

Tom van den Berge is de auteur van ‘Karel Frederik Holle: Theeplanter in Indië, 1829- 1896’ en van ‘H.J. van Mook 1894-1965: Een vrij en gelukkig Indonesië’. Zijn dissertatie ‘Van kennis tot kunst: Soendanese poëzie in de koloniale tijd’ kwam in 2021 uit in een Indonesische vertaling onder de titel ‘Puisi Sunda Zaman Belanda’.

Related titles