De Noordzee over en weer
Titel
De Noordzee over en weer
Subtitel
Het literaire erfgoed van Nederlands-Engelse betrekkingen, 1066-1688
Vertalers
T.G. Summerfield
Esther Putter
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789463722070
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
304
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
23.7 x 25.9 x 2.5 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Dankbetuiging
Voorwoord
Chronologie
Inleiding
1 Geschiedschrijving (Sjoerd Levelt, Elisabeth van Houts, Moreed Arbabzadah en Ad Putter)
2 Manuscripten (Ad Putter, Elisabeth van Houts, Moreed Arbabzadah en Kathleen E. Kennedy)
3 Gedrukte boeken (Sjoerd Levelt en Ad Putter)
4 Landkaarten (Sjoerd Levelt en Anne Louise Avery)
5 Mensen (Sjoerd Levelt, Robyn Adams, Jack Avery en Edward Holberton)
6 Reinaert de Vos (Ad Putter, Moreed Arbabzadah en Elisabeth van Houts)
Nawoord
Noten
Bibliografie
Auteurs en vertalers
Index

Recensies en Artikelen

'De Noordzee over en weer is een boek met een origineel en prikkelend thema. De interdisciplinaire benadering is daarbij een grote meerwaarde, net als het unieke en bijzondere culturele erfgoed dat de auteurs belichten. Het laat hen toe om een boeiend verhaal over wederzijdse beïnvloeding en gedeelde tradities te vertellen dat zes eeuwen overspant en dat heel veel leesplezier oplevert.'
– An Faems, de lage landen

Sjoerd Levelt, Ad Putter

De Noordzee over en weer

Het literaire erfgoed van Nederlands-Engelse betrekkingen, 1066-1688

Dit bijzondere boek vertelt het verhaal van culturele uitwisselingen tussen sprekers van het Nederlands en het Engels in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne tijd. Het laat zien hoe de wederzijdse betrekkingen het culturele landschap aan beide zijden van de Noordzee hebben veranderd. Het verhaal begint met de Normandische verovering van Engeland in 1066 en eindigt in 1688 met de kroning van een Nederlander, Willem III, als Engelse koning.

Het boek onderzoekt hoe Nederlandstalige immigranten de Engelse cultuur beïnvloedden en onthult de blijvende gevolgen van samenwerkingen tussen Nederlands- en Engelssprekenden op literatuur, geschiedschrijving, cartografie en boekdrukkunst. Het boek is rijk geïllustreerd met een exclusieve selectie van middeleeuwse handschriften, vroege drukken, landkaarten en andere schatten uit de wereldberoemde Bodleian Library in Oxford. Een rode draad door het boek is het verhaal van Reinaert de vos. Het boek werpt een nieuw licht op het culturele leven van een cruciale periode in de Europese geschiedenis.
Auteurs

Sjoerd Levelt

Sjoerd Levelt is Senior Research Associate aan de Universiteit van Bristol. Hij is gespecialiseerd in Engelse en Nederlandse literatuur en geschiedenis van de Middeleeuwen en vroegmoderne periode. Met zijn eerste monografie, Jan van Naaldwijk’s Chronicles of Holland, heeft hij de Society for Renaissance Studies Book Prize 2012 gewonnen.

Ad Putter

Ad Putter is Professor of Medieval English aan de Universiteit van Bristol en Fellow of the British Academy. Hij heeft een veelheid aan artikelen in diverse talen over middeleeuwse literatuur op zijn naam staan, en is samen met Myra Stokes redacteur van The Works of the Gawain Poet (Penguin, 2014).