Jacob van Maerlant
Titel
Jacob van Maerlant
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789053562468
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
104
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm

Jacob van Maerlant

Bomen die de toekomst voorspellen, babytandjes die harder groeien naarmate de moedermelk warmer is, edelstenen die dronkenschap verdrijven... Wie mocht denken dat we hier te maken hebben met thema's uit een sprookjesboek heeft het mis. Het zijn enkele van de onderwerpen die in de Middeleeuwen voorwerp van serieuze wetenschappelijke discussie waren. Jacob van Maerlant (ca 1230 tot ca 1296) heeft deze kennis voor het eerst in de Middelnederlandse volkstaal toegankelijk gemaakt. Maar het was niet alleen wetenschap waarmee Maerlant zich bezighield; ook wat betreft levensvraagstukken en de literaire cultuur van zijn tijd stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken.

Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom maakten een op het onderwijs toegespitste keuze uit zijn indrukwekkende en omvangrijke oeuvre, voorzagen de middeleeuwse tekst van een moderne vertaling, uitvoerige uitleg en pakkende illustraties. Op die manier trekt de wereld van Jacob van Maerlant in deze uitgave in zijn fascinerende veelzijdigheid aan het geestesoog van de lezer voorbij.

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Redacteuren

Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Tevens is hij de voormalige voorzitter van de KNAW.

Ingrid Biesheuvel

Neerlandicus Ingrid Biesheuvel (1951) publiceerde talloze vertalingen uit het Middelnederlands, waaronder De ridders van de Ronde Tafel. Arturverhalen uit de Lage Landen (2012, bekroond met de Gerrit Komrijprijs) en Roman van Heinric en Margriete van Limborch (2021, genomineerd voor de Filter-vertaalprijs 2022).

Gerelateerde boeken