G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Titel
G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Subtitel
Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789462982819
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
112
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 17,99

G.A. Bredero, Spaanse Brabander

Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw

Een stad vol mislukte integratie, armoede en bedrog. Bredero laat zijn lezers meemaken hoe dat uitpakt. In 1617 schrijft hij een komisch toneelstuk met een serieuze ondertoon over de Brabantse praatjesmaker Jerolimo die zijn Antwerpse schuldeisers is ontvlucht en zich in Amsterdam veel mooier en rijker voordoet dan de hongerige schooier die hij in feite is. De verwikkelingen spelen zich af in hartje Amsterdam, een snel groeiende stad, waar arm en rijk hun plaats moeten vinden en waar bedrog steeds op de loer ligt. Naast de opschepper en zijn knecht Robbeknol komen allerlei Amsterdamse bijfiguren uit de maatschappelijke onderklasse aan het woord. Behalve het sociale vraagstuk van de immigratie en armoede krijgen ook historische achtergronden, de taal en cultuur uit de tijd van Bredero (1585-1618) ruim aandacht. Spaanse Brabander is in modern Nederlands vertaald en voorzien van uitvoerige toelichting en illustraties.

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Auteurs

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen was tot mei 2024 verbonden aan de afdeling Nederlandse Taal- en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses bewegen zich op het vlak van de historische pragmatiek, poëtica, retorica, argumentatie en stijl. Tot zijn belangrijkste publicaties behoren Brevitas (1995), Decorum (2001), en Imitatio (2008).

Saar Postma

Saar Postma studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelde voor haar educatieve masterscriptie een activerend alternatief voor de leesdossieropdrachten in de bovenbouw van de havo en het vwo. Saar doceert Nederlands in het voortgezet onderwijs.

Marijke de Vos

Marijke de Vos doceert Nederlands, Drama, Kunstgeschiedenis en CKV op een categoriaal Gymnasium en Havo/VWO Scholengemeenschap en was medeauteur van Tekst in Context-deel 11, Vondels Joseph.

Gerelateerde boeken