G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Title
G.A. Bredero, Spaanse Brabander
Subtitle
Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw
Price
€ 19,99
ISBN
9789462982819
Format
Paperback
Number of pages
112
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 cm
Also available as
eBook PDF - € 17,99

G.A. Bredero, Spaanse Brabander

Immigratie, armoede en bedrog in de Gouden Eeuw

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Een stad vol mislukte integratie, armoede en bedrog. Bredero laat zijn lezers meemaken hoe dat uitpakt. In 1617 schrijft hij een komisch toneelstuk met een serieuze ondertoon over de Brabantse praatjesmaker Jerolimo die zijn Antwerpse schuldeisers is ontvlucht en zich in Amsterdam veel mooier en rijker voordoet dan de hongerige schooier die hij in feite is. De verwikkelingen spelen zich af in hartje Amsterdam, een snel groeiende stad, waar arm en rijk hun plaats moeten vinden en waar bedrog steeds op de loer ligt. Naast de opschepper en zijn knecht Robbeknol komen allerlei Amsterdamse bijfiguren uit de maatschappelijke onderklasse aan het woord. Behalve het sociale vraagstuk van de immigratie en armoede krijgen ook historische achtergronden, de taal en cultuur uit de tijd van Bredero (1585-1618) ruim aandacht. Spaanse Brabander is in modern Nederlands vertaald en voorzien van uitvoerige toelichting en illustraties.

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Authors

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen is docent Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder over brieven van Bredero en verzamelde Bredero's complete proza in een teksteditie (2011) met een moderne vertaling en toelichting.

Saar Postma

Saar Postma studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelde voor haar educatieve masterscriptie een activerend alternatief voor de leesdossieropdrachten in de bovenbouw van de havo en het vwo. Saar doceert Nederlands in het voortgezet onderwijs.

Marijke de Vos

Marijke de Vos doceert Nederlands, Drama, Kunstgeschiedenis en CKV op een categoriaal Gymnasium en Havo/VWO Scholengemeenschap en was medeauteur van Tekst in Context-deel 11, Vondels Joseph.

Related titles

lup=printpartner=