Een kloof van alle tijden
Title
Een kloof van alle tijden
Subtitle
Verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek
Price
€ 39,99
ISBN
9789048525171
Format
eBook PDF (Adobe DRM)
Number of pages
272
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 cm
Table of Contents
Show Table of ContentsHide Table of Contents
1. Inleiding, Herman van de Werfhorst Deel 1: Arbeidsmarkt 2. Lange termijn trends in de waarde van opleidingskwalificaties op de arbeidsmarkt, Nederland 1950-2010. Harry B.G. Ganzeboom, Heike Schröder 3. Stabiele kansen voor lager opgeleiden op de arbeidsmarkt. Paul de Beer 4. Merit en werk in 1960-2010: Effecten van de Nederlandse onderwijs- en deeltijdtsunami's Wiemer Salverda 5. Opleiding, beroep en inkomensongelijkheid: een decompositieanalyse Herman G. van de Werfhorst 6. Opleidingsverschillen in arbeidsmarktflexibilisering onder Nederlandse schoolverlaters, Marloes de Lange, Maarten Wolbers en Maurice Gesthuizen Deel 2: Cultuur en politiek 7. Trends in de effecten van opleiding op cultuurparticipatie Ineke Nagel 8. Het ontstaan van een 'diploma-democratie'? Een longitudinale studie naar opleiding en opkomst bij verkiezingen Armen Hakhverdian, Wouter van der Brug, Catherine de Vries 9. Onderwijs en opvattingen over ongelijkheid Maurice Gesthuizen, Bram Lancee en Herman G. van de Werfhorst Deel 3: De overdracht van onderwijs tussen generaties 10. Lange termijn trends in onderwijsmobiliteit. Maarten Buis 11. Ontwikkeling van onderwijsachterstanden in het basisonderwijs. Jaap Roeleveld, Ineke van der Veen & Guuske Ledoux 12. Het zit in de familie. Ontslag en arbeidsethos als verklaring voor de intergenerationele overdracht van opleidingsniveau, Bart Bakker, Gregory Besjes en Irma Mooi-Reci

Reviews and Features

Belangrijk boek @HermanWerfhorst voor die denken dat ongelijke kansen ontstaan door neoliberalisme of met forse maatregelen op te lossen' - Jaap Dronkers, Chair International comparative research on educational

Herman van de Werfhorst (ed.)

Een kloof van alle tijden

Verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Van het onderwijs wordt gezegd dat het in toenemende mate bepalend is voor allerlei kansen, gedragingen en oriëntaties. Goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt, deelname aan de politiek, het bezoek aan podiumkunsten, het lijkt alsof dit in steeds grotere mate is voorbehouden aan de elite van hoogopgeleide Nederlanders. Maar is dat wel zo? Zien we een groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden in Nederland?

In Een kloof van alle tijden: verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek tonen sociologen, politicologen, economen en onderwijskundigen aan dat het onderwijs in grote mate bepalend is voor de positie op de arbeidsmarkt, politieke gedragingen en oriëntaties, en levensstijl. Maar de kloof is van "alle tijden", en op sommige vlakken zelfs kleiner dan vroeger.

Aan deze bundel werkten mee:
Bart F.M. Bakker, Paul de Beer, Gregory Besjes, Wouter van der Brug, Maarten L. Buis, Geert Driessen, Maurice Gesthuizen, Armen Hakhverdian, Bram Lancee, Marloes de Lange, Guuske Ledoux, Irma Mooi-Reci, Ineke Nagel, Jaap Roeleveld, Wiemer Salverda, Ineke van der Veen, Catherine de Vries, Maarten H.J. Wolbers.
€ 39,99
+ Order this eBook
Please note: to open this eBook you need Adobe Digital Editions
Editor

Herman van de Werfhorst

Herman G. van de Werfhorst is Professor of Sociology at the University of Amsterdam, and director of the Amsterdam Centre for Inequality Studies (AMCIS, www.amcis.uva.nl) which is a collaborative research centre of the University of Amsterdam and FreeUniversity Amsterdam, and is sponsored by a Research Focal Point of the Faculty of Social and Behavioral Sciences of UvA.