De hemel van Gerard de Lairesse
Title
De hemel van Gerard de Lairesse
Subtitle
Een plafondschildering uit het Rampjaar 1672
Price
€ 49,99
ISBN
9789463725279
Format
Hardback
Number of pages
376
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
24 x 28 x 3.4 cm

Reviews and Features

‘Dit diepgravende onderzoek naar kunsttechnieken en archieven laat zien dat Gerard de Lairesse in zijn schilderijen nauwgezet reageerde op actuele politieke gebeurtenissen.’
– Thijs Weststeijn, hoogleraar kunstgeschiedenis vóór 1800, Universiteit Utrecht

Margriet van Eikema Hommes

De hemel van Gerard de Lairesse

Een plafondschildering uit het Rampjaar 1672

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
In 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen, maakte Gerard de Lairesse een monumentale driedelige plafondschildering voor een van de hoofdrolspelers in dit Rampjaar: de machtige Amsterdamse oud-burgemeester Andries de Graeff. In vier opeenvolgende fasen heeft De Lairesse betekenisvolle figuren en voorwerpen gewijzigd, verwijderd of toegevoegd. Uit materiaaltechnische analyse en historisch onderzoek blijkt dat schilder en opdrachtgever de iconografie samen aanpasten aan de actuele militaire en politieke ontwikkelingen. Niet alleen de cultuurhistorische achtergronden worden in dit prachtig geïllustreerde boek beschreven, maar ook De Lairesse’s schildertechniek en de nauwe relatie tussen ontwerp en architectuur van het vertrek.
Author

Margriet van Eikema Hommes

Margriet van Eikema Hommes is kunsthistoricus en gespecialiseerd in historische schildertechnieken en Nederlandse zeventiende- en achttiende-eeuwse schilderijensembles. Ze is senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Related titles