De kanarie in de schoolbanken
Title
De kanarie in de schoolbanken
Subtitle
Een gids voor autisme-inclusief onderwijs
Price
€ 20,00
ISBN
9789048562817
Format
Paperback
Number of pages
160
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
13.5 x 21.5 x 1.2 cm

Sylvia Stuurman

De kanarie in de schoolbanken

Een gids voor autisme-inclusief onderwijs

In dit boek draait alles om autisme binnen het onderwijs. Dat lijkt in strijd met het idee van diversiteit en het principe dat ieder individu een unieke combinatie van kenmerken heeft, en daarom niet in hokjes gestopt moet worden. Maar als je het onderwijsaanbod breed en inclusief wilt maken voor iedereen, heeft het juist zin om je specifiek te richten op autistische studenten. Daarmee maak je het onderwijs namelijk toegankelijker voor velen.

Hoe? Breng voorspelbaarheid en structuur aan, formuleer expliciet, foutloos en eenduidig, geef handleidingen en bied steun. Deze praktische gids voor docenten introduceert de autistische student als de kanarie in de schoolbanken, die niet goed kan functioneren als aan deze randvoorwaarden niet wordt voldaan. De autistische student toont daarmee de onvolkomenheden in het onderwijs aan. Dat geldt voor alle neurodivergente studenten, en andere studenten die afwijken van de norm. Wie erin slaagt onderwijs écht autisme-inclusief te maken, creëert beter onderwijs voor iedereen.

Binnenkort komt er een gratis cursus beschikbaar over autisme-inclusief onderwijs bij de Open Universiteit.

Zodra die beschikbaar is staat hier alle informatie.
Author

Sylvia Stuurman

Dr. Ir. Sylvia Stuurman heeft Biologie gestudeerd, en later Informatica, waarin ze is gepromoveerd. Ze werkt nu meer dan twintig jaar als universitair docent Informatica bij de Open Universiteit. Sylvia heeft een cursus ontworpen over autisme-inclusief onderwijs en geeft lezingen over autisme.

Related titles