Blog: Waarom gaat een CEO aan een draaiende windmolen hangen?

Blog: Waarom gaat een CEO aan een draaiende windmolen hangen?
Door Carola Wijdoogen

Door Carola Wijdoogen

De uitdagingen waar we voor staan zijn enorm. Ik heb met eigen ogen gezien dat het ijs op de Noordpool sneller smelt dan verwacht en dat onze natuurlijke ‘airconditioning’ aan het verdwijnen is. Klimaatverandering en andere verstoringen van de natuur vergroten bovendien onze kwetsbaarheid voor pandemieën.

Om onze gezondheid, welzijn, economie én de natuur te beschermen moeten we juist nu – tijdens en na de COVID-19-pandemie – de transitie naar een inclusieve, fossielvrije en circulaire economie versnellen. Gelukkig willen steeds meer bedrijven een belangrijke rol spelen in deze transitie (Reuters 2021). Ook tijdens de huidige pandemie zien zij in duurzaamheid kansen voor de toekomst en zoeken ze manieren om diensten, producten en productie te verduurzamen. Vaak benoemen ze een professional op het gebied van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) die het bedrijf bij deze verandering mag begeleiden. Zo werd ik in 2010 de eerste directeur duurzaam ondernemen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). In de afgelopen twaalf jaar heb ik over dit nieuwe vak het volgende geleerd:

  1. Aangezien het onze opdracht is om duurzaamheid in alle processen en activiteiten van een bedrijf of organisatie te integreren, moeten wij – duurzaamheidsprofessionals dus – onszelf zo snel mogelijk overbodig maken door het stokje over te dragen aan andere business professionals. Echte borging vindt echter pas plaats met een systemische top down én bottom-up aanpak. Hiermee wordt duurzaamheid gekoppeld aan de kernactiviteiten én het DNA van een bedrijf.
  2. Voor een echte én snelle borging zijn 7 op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde rollen nodig. Daarnaast Hoewel bedrijven, situaties en duurzaamheidsthema’s (sociaal of milieu) kunnen verschillen, worden die 7 rollen herkend over de hele wereld.

In het boek 7 Rollen voor duurzaam succes laat ik aan de hand van de 7 rollen en 8 competenties zien hoe je een duurzame strategie ontwikkelt, en hoe je die vervolgens effectief naar innovatie en succes omzet. Die 7 rollen zijn:

  1. Netwerker
  2. Strateeg
  3. Coördinator & Initiator (organisatieniveau)
  4. Stimulator & Verbinder (organisatieniveau)
  5. Mentor (co-creatie op medewerker niveau)
  6. Innovator
  7. Monitor

In het boek heb ik mijn eigen ervaringen bij NS verwerkt. Hoe werd NS het eerste spoorbedrijf ter wereld met treinen die op 100% windstroom rijden? Wat was ervoor nodig om te zorgen dat de CEO dit – vastgebonden aan een draaiende windmolen – wereldkundig maakte? Welke rollen en vaardigheden gebruikten we, wanneer en hoe? Daarnaast laat ik voorbeelden zien van 25 experts en andere professionals van internationale bedrijven zoals Levi Strauss & Co., Tommy Hilfiger, Randstad, Heineken, Unilever Benelux, Microsoft, Philips, Ingka Group, Interface Europe, DSM en Google.

Toen ik in 2014 de titel MVO Manager van het Jaar kreeg, stelde ik mezelf ten doel om andere (potentiële) professionals in bedrijven te stimuleren hun effectiviteit en positieve impact over de hele wereld te vergroten. Met 7 Rollen voor duurzaam succes - een geheel herziene editie van mijn eerste boek MVO doe je ZO (2016) - wil ik daar opnieuw aan bijdragen. Anno 2022 zijn de uitdagingen waar wij voor staan tenslotte complexer en urgenter dan ooit. En dus groeit bij bedrijven de behoefte aan effectievere leiders op het gebied van duurzaam ondernemen.

Ben jij die (toekomstige) leider op zoek naar impact? Dan zal dit boek je ondersteunen en inspireren om jouw organisatie, bedrijf, afdeling of team te verduurzamen en daarmee de noodzakelijke transitie naar een inclusieve, fossielvrije en circulaire economie te versnellen.

Wednesday, May 11th, 2022