Sara B., een rebelse vrouw uit de Verlichting
Title
Sara B., een rebelse vrouw uit de Verlichting
Price
€ 20,00
ISBN
9789089643513
Format
Paperback
Number of pages
112
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 x 0.5 cm

Reviews and Features

'Dit boekje geeft naast de primaire tekst een uitvoerige uitleg over de politieke en maatschappelijke omstandigheden. De lay-out is zeer verzorgd. Zo is de context op blauw, de bloemlezing op geel papier en is het bijwerk (de vragen en opdrachten, de primaire en secondaire literatuur, de verklaringen van buitenlandse woorden en zinswendingen en de begrippenlijst) op de groene pagina’s te vinden. Toegankelijk geschreven en zeer rijk geïllustreerd. De doelgroep is de bovenbouw van het vwo. Ook te gebruiken voor zelfstudie. Wat inhoud, uitvoering en didactische aanpak betreft een voorbeeldige uitgave.' - Gerard Oevering, Nederlandse Bibliotheekdienst-recensie (04-07-2012)

Sara B., een rebelse vrouw uit de Verlichting

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
De zelfverzekerde jonge vrouw Sara Burgerhart ontvlucht het huis van haar vrekkige tante en huurt een kamer in Amsterdam. Ze geniet met vriendinnen intens van haar vrijheid. Aan aandacht van mannen geen gebrek. Maar Sara wil zich niet binden, hoewel ze de aristocratische R. stiekem wel leuk vindt. Dat hij een gewetenloze rokkenjager is, ontgaat haar, evenals het feit dat ze vijanden heeft. Hoe loopt dit verhaal over liefde en verraad af?

Al meteen bij verschijning in 1782 omarmde het publiek de briefroman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart massaal. Het boek was de doorbraak voor het romangenre in Nederland. De schrijfsters Elisabeth Wolff en Agatha Deken laten de lezer nog altijd bijna terloops kennismaken met kernthema’s uit de Nederlandse Verlichting. Hoe belangrijk is opvoeding voor naïeve meiden als Sara of verwende jongemannen als R.? Hoe creëer je een maatschappij waarin niemand ontspoort? Wat te doen met godsdienstfanatici? En welke positie hadden broodschrijfsters als Wolff en Deken?

Deze nieuwe editie brengt de belangrijkste brieven in moderne hertaling en plaatst de roman in de context van de achttiende-eeuwse Verlichting. Met opdrachten voor de leerlingen en docentenhandleiding.

Er is voor dit boek een digitale docentenhandleiding beschikbaar. Bent u docent, neem contact op met marketing@aup.nl.
Authors

Marleen de Vries

Marleen de Vries is specialist in de vroegmoderne Nederlandse literatuur. Zij werkten mee aan de reeks Tekst in Context en aan de internetsite Literatuurgeschiedenis.nl van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

Karel Bostoen

Karel Bostoen was specialist in de vroegmoderne Nederlandse literatuur.

Lia van Gemert

Lia van Gemert is Professor of Historical Dutch Literature at the University of Amsterdam and director of the Amsterdam Centre for the study of the Golden Age.

Related titles