Het grafiekenboek
Title
Het grafiekenboek
Price
€ 29,99
ISBN
9789463720984
Format
Paperback
Number of pages
222
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 x 1.1 cm
Also available as
eBook ePub - € 27,99
Table of Contents
Show Table of ContentsHide Table of Contents
1 Inleiding 7
2 Terug in de tijd 15
3 Ingrediënten van een grafiek 27
4 Richtlijnen voor grafieken 45
5 Grafieken voor de verdeling van een kwantitatieve variabele 83
6 Grafieken voor de verdeling van een kwalitatieve variabele 99
7 Grafieken voor de samenhang tussen kwantitatieve variabelen 129
8 Grafieken voor de samenhang tussen kwalitatieve variabelen 157
9 Grafieken voor de samenhang tussen gemengde variabelen 177
10 Grafieken voor tijdreeksen 187
11 Thematische kaarten 201
Literatuur 215
Register 219

Reviews and Features

"Een medium zoals de Volkskrant heeft al een tijd de vaste dagelijkse rubriek ‘cijfers bij het nieuws’. In deze rubriek zien we de cijfers in beeld gebracht bij onderwerpen zoals bosbranden in Europa, gasprijzen, hitte en droogte, de Vierdaagse in Nijmegen, corona, gasquotum, opwarming van de aarde, aantal vakantiedagen enzovoort. Ik kan je nu al vertellen dat ik door het lezen van Het grafiekenboek er nog bewuster naar kijk, nog meer op de details let. Ik durf nu al te stellen dat mijn grafiekgeletterdheid is toegenomen. En dat wens ik ook de lezer, studenten en leerlingen toe."
– Jacques Jansen, Euclides

“Een prachtig handboek zodat je alle bouwstenen van een grafiek op de juiste manier zult inzetten."
– Marijn van Nijhuis in NVOX

"Every picture tells a story. Van grafieken zou je moeten verwachten dat ze een verhaal verhelderen. Helaas is dat niet altijd het geval. Dan verduistert chart junk de boodschap, of zorgt een onjuiste weergave voor een vertekend beeld. Het grafiekenboek van Jelke Bethlehem geeft veel voorbeelden van verkeerde en verwarrende grafieken, maar legt ook uit hoe je goede grafieken maakt. Veel lijstjes met tips voor allerlei soorten grafieken, variërend van simpele taartdiagrammen tot figuren die onzekerheid of de relatie tussen kwalitatieve variabelen weergeven. Een aanrader voor media, wetenschappers, overheid en bedrijven, kortom voor iedereen die werkt met grafieken."
– Ineke Stoop, surveymethodoloog

“Liever functioneel dan frivool, is de moraal van Het grafiekenboek. Daarin legt Jelke Bethlehem uit hoe onderzoeksgegevens visueel gepresenteerd kunnen worden. Valkuilen bij het maken van grafieken komen aan bod en diverse manieren om deze te vermijden. Voor studenten, wetenschappers en journalisten die het oog van hun publiek op verantwoorde wijze willen bedienen!”
– Joop van Holsteijn, hoogleraar Politiek Gedrag en Onderzoeksmethoden, Universiteit Leiden

"Dit boek is mijns inziens geschikt voor leerlingen in het middelbaar onderwijs die bij het schrijven van hun profielwerkstuk begeleid moeten worden. Dit boek biedt voldoende handvaten hoe ze het beste gegevens grafisch weer kunnen geven. Maar ook voor bachelor- en masterstudenten is dit boek mijns inziens een aanrader om te bekijken."
– Richard Jeurissen in Nieuw Archief voor Wiskunde

Jelke Bethlehem

Het grafiekenboek

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Grafieken kom je overal tegen: in de krant, op televisie, in wetenschappelijke publicaties en overheidsrapporten. Hoe goed zijn de grafieken die het brede publiek, journalisten, politici, wetenschappers en studenten met grote regelmaat tegenkomen? Een goede grafiek is een krachtig instrument om de boodschap in gegevens naar boven te halen. Maar er zijn ook veel slecht ontworpen grafieken die je makkelijk op het verkeerde been kunnen zetten.

Dit boek helpt je het kaf van het koren te scheiden. In Het grafiekenboek geeft Jelke Bethlehem veel voorbeelden van slechte grafieken, afkomstig uit allerlei publicaties. Voor al deze grafieken presenteert hij verbeterde versies. Niet alleen leer je zo grafieken van anderen kritischer te bekijken, maar je kunt straks ook zelf betere grafieken maken.

Het grafiekenboek is een handboek dat op geen enkel bureau van zowel gebruikers als makers van grafieken mag ontbreken.
Author

Jelke Bethlehem

Jelke Bethlehem is emeritus hoogleraar in de surveymethodologie aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij zowel wetenschappelijk onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek als hoogleraar in de statistische informatieverwerking aan de Universiteit van Amsterdam.

Related titles