De zuivering van het literaire veld in Nederland, 1945-1952
The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Gelden in het literaire domein dezelfde wetten en regels als in het normale sociale verkeer? Heeft een literaire schrijver als schrijver een verantwoordelijkheid tegenover de samenleving? Na de bevrijding van Nederland leidden deze algemene kwesties tot de prangende vraag in hoeverre men een schrijver kon aanrekenen dat hij/zij literair actief was geweest tijdens ‘de Nieuwe Orde’.
Hoewel de naoorlogse zuivering van het Nederlandse literaire veld werd uitgevoerd door onomstreden literatoren, was deze van meet af aan controversieel. In dit boek analyseert Ted Laros het zuiveringsproces en de felle strijd tussen de culturele, politieke en juridische elites die erbij betrokken waren.
Ted Laros is universitair docent cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Eerder publiceerde hij Literature and the Law in South Africa, 1910-2010. The Long Walk to Artistic Freedom (Vancouver, 2017).
Title
Literaire rechtspraak
Subtitle
De zuivering van het literaire veld in Nederland, 1945-1952
Inhoud
Dankwoord
Afkortingen
1 Inleiding
2 Het literaire veld, 1940-1945
3 Ereraad voor de Letterkunde
4 Culturele, politieke en juridische strijd rond de zuivering
5 Centrale Ereraad voor de Kunst
6 Conclusie
Literatuur
Index
Reviews and Features
‘Een substantiële, complete, en verhelderende studie over hoe de zuivering van het Nederlandse literaire veld plaatsvond na de Tweede Wereldoorlog, en de implicaties daarvan voor de autonome status van literatuur.’
– Frans-Willem Korsten, hoogleraar Literatuur, cultuur en recht aan het Leiden University Centre for the Arts in Society