Literair vermaak in de zeventiende eeuw
Title
Literair vermaak in de zeventiende eeuw
Price
€ 49,99
ISBN
9789048563876
Format
Hardback
Number of pages
544
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 x 3.8 cm
Also available as
eBook PDF - € 44,99

Reviews and Features

'Jeroen Jansen schreef een erudiete en verrassende studie over literair vermaak, het warm kloppende hart van de zeventiende-eeuwse cultuur.'
– Literatuurhistoricus René van Stipriaan, onderzoeker, schrijver en presentator

Jeroen Jansen

Literair vermaak in de zeventiende eeuw

Waarom beleven we plezier aan het lezen van een goed boek, het luisteren naar een mooi liedje of het bespreken van droevige of amusante literatuur? In dit breed opgezette onderzoek ontrafelt Jeroen Jansen hoe scherpzinnigheid, ontraadseling, zintuiglijkheid, verwondering, emotionaliteit en ontspanning het literaire genoegen van zeventiende-eeuwse literatuur waarborgden.

Uitgangspunt vormt steeds de relatie tussen auteur en lezer, waartussen de tekst bemiddelt. Het gaat om spreuken, spreekwoorden, emblemen, deviezen, proza en poëzie, toneel, liederen, raadsels en grappen. Jansen toont wat deze diversiteit aantrekkelijk maakte, hoe ze de lezer geboeid hield en hoe interpretatie, meegevoel en gezamenlijke consumptie voor literair vermaak zorgden.
Author

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen was tot mei 2024 verbonden aan de afdeling Nederlandse Taal- en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses bewegen zich op het vlak van de historische pragmatiek, poëtica, retorica, argumentatie en stijl. Tot zijn belangrijkste publicaties behoren Brevitas (1995), Decorum (2001), en Imitatio (2008).