Trojeroman - Segher Diengotgaf
Title
Trojeroman - Segher Diengotgaf
Price
€ 35,99
ISBN
9789053565278
Format
Paperback
Number of pages
100
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 cm

Ludo Jongen, Jozef Janssens (eds)

Trojeroman - Segher Diengotgaf

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Al zo'n 3000 jaar houden kunstenaars zich bezig met de Trojaanse Oorlog en wordt dit verhaal telkenmale opnieuw verteld. Op dit oeroude en welbekende thema maken componisten muziek, laten choreografen zich inspireren tot balletten en schilders pogen scènes van het Trojaanse geweld in verf te vereeuwigen. Ook in de Middeleeuwen trok de strijd om Troje de aandacht van dichters. Rond 1265 stelde Jacob van Maerlant zijn versie van die strijd samen. Deze dichter nam onder andere de 'Trojeroman' van Segher Diengotgaf integraal op in zijn 'Historie van Troyen'. Wie deze Segher was, wanneer hij leefde en voor wie hij zijn werk schreef, blijft verborgen in de nevelen van de geschiedenis, maar dankzij Maerlant kunnen we ons in ieder geval een beeld vormen van Seghers dichterlijke kwaliteiten. Uit het gigantische Troje-verhaal heeft Segher een enkele episode gedestilleerd en uitgewerkt. In bijna 2300 verzen laat hij niet alleen zien hoe liefde en strijd onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, maar toont hij ook aan dat de hoofse cultuur in Troje ontstaan is.

De Alfa-reeks omvat Poëzie, proza en toneel uit verschillende eeuwen en van verschillende auteurs. De reeks richt zich in eerste instantie op eerste- en tweedejaars studenten Nederlands, maar is ook bedoeld voor een in literatuur geïnteresseerd publiek. De teksten zijn, waar nodig, door deskundigen van commentaar en woordverklaringen voorzien.
Editors

Ludo Jongen

Ludo Jongen was universitair docent aan de Universiteit Leiden en hoogleraar aan de universiteit van Lublin (Polen). Hij heeft talloze artikelen geschreven over middeleeuwse heiligen en veel edities van Middelnederlandse heiligenlevens gepubliceerd met hertaling in modern Nederlands.

Jozef Janssens

Joseph Janssens is the Vice-Rector of the KUBrussel, led the team that was responsibile for the "felopgemerkte" fac-simile edition of "Reynard the Fox. The Comburgse Handwriting" (Davidsfonds, 1991).

Related titles