Jacob Cats - Verhalen uit de Trou-ringh
Title
Jacob Cats - Verhalen uit de Trou-ringh
Price
€ 32,99
ISBN
9789053566114
Format
Paperback
Number of pages
160
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 cm
Table of Contents
Show Table of ContentsHide Table of Contents
Inhoud - 6 Inleiding - 8 Verantwoording - 18 Selectieve bibliografie - 19 Gronthouwelick - 24 Twee verkracht, en beyde getrout - 50 Houwelick veroorsaeckt door droomen - 68 Mandragende maeght - 92 Liefdes vossevel - 114 Lofsang op het geestelick houwelick van Godes sone - 140

Johan Koppenol (ed.)

Jacob Cats - Verhalen uit de Trou-ringh

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
In de Trou-ringh (1637) adviseert en beleert Jacob Cats zijn tijdgenoten in tal van huwelijkskwesties, zoals partnerkeuze, hertrouwen, veelwijverij en leeftijds- en standenverschil tussen geliefden. Hij doet dat aan de hand van talrijke verhalen en anekdotes, die de verteller Cats op z'n best tonen. In de bloemlezing vindt men het paradijselijke huwelijksgeluk van Adam en Eva beschreven, maar ook de brute geschiedenis van een dubbele verkrachting, een toverachtig sprookje over een huwelijk door dromen, de geschiedenis van de dochter van karel de Grote die haar vrijer op de rug nam en een vertelling over hoe een listige vrijer een rijke Haagse weduwe verschalkt.

De Alfa-reeks omvat Poëzie, proza en toneel uit verschillende eeuwen en van verschillende auteurs. De reeks richt zich in eerste instantie op eerste- en tweedejaars studenten Nederlands, maar is ook bedoeld voor een in literatuur geïnteresseerd publiek. De teksten zijn, waar nodig, door deskundigen van commentaar en woordverklaringen voorzien.
Editor

Johan Koppenol

Johan Koppenol is hoogleraar Nederlandse Letterkunde van de Gouden Eeuw aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Related titles