Toverij, contramagie en bijgeloof, 1580-1800
Title
Toverij, contramagie en bijgeloof, 1580-1800
Subtitle
Geleerde debatten over duivelse zaken
Price
€ 19,99
ISBN
9789048554867
Format
eBook ePub (Adobe DRM)
Number of pages
350
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
17 x 24 cm
Also available as
Paperback - € 39,99

Jan Stronks

Toverij, contramagie en bijgeloof, 1580-1800

Geleerde debatten over duivelse zaken

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
In de tweede helft van de zestiende eeuw nam de vervolging van kwade toverij sterk toe. Sociale en religieuze spanningen, economische malaise, centralisatie en veranderingen in het rechtssysteem hebben eraan bijgedragen dat in Europa tussen 1500 en 1800 ongeveer 45.000 tovenaars ter dood zijn veroordeeld. In de Republiek stopte de vervolging al in 1595.

Jan Stronks beschrijft hoe er binnen de Gereformeerde Kerk werd gedacht over toverij. Kwade tovenaars waren mensen die God afzwoeren en met duivelse hulp dood en verderf zaaiden. Veel theologen en predikanten twijfelden. Ze debatteerden over de duivel, Gods almacht, contramagie en bijgeloof. Via prediking en catechese bestreden ze het magisch wereldbeeld van het kerkvolk.

Drie toverijprocessen tonen waar ‘tovenaars’ zoal van werden beschuldigd en hoe bekentenissen werden afgedwongen. Rechtsgeleerden protesteerden hiertegen: alleen bij voldoende bewijs mocht tortuur plaatsvinden. Dat was er nooit en aangezien de doodstraf niet mocht worden opgelegd zonder bekentenis, werd vervolging zinloos.
Please note: to open this eBook you need Adobe Digital Editions
Author

Jan Stronks

Jan Stronks is jarenlang bij verschillende organisaties werkzaam geweest als manager en later directeur human resources. Daarnaast heeft hij geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit.